Hvilket vandsøjletryk skal du vælge til dit barns regntøj?
Alle taler om vandsøjletryk. Men hvad er vandsøjletryk, og hvor højt et vandsøjletryk skal dit barns regntøj have? Det kan være en jungle at finde rundt i! Derfor har vi udarbejdet en guide, som kan hjælpe dig på vej.
Vandtæt overtøj holder børnene tørre, da vand udefra forhindres i at trænge igennem stoffet. Vandtæt stof fremstilles typisk ved at påføre materialet enten en vandtæt coating eller en vandtæt membran. Vandsøjletryk er en betegnelse for hvor vandtæt tøjet er – det er den mængde vand, der skal til før vandet trænger igennem stoffet.
Hvad er vandsøjletryk?
Vandtætheden i bl.a. regntøj bliver målt i vandsøjletryk. Vandsøjletryk måler mængden af vand i millimeter, som 1 kvadratcentimeter af materialet kan modstå, før vandet trænger igennem materialet.
Et vandsøjletryk på 8.000 mm testes på følgende måde: Man tager en cylinder med vand. Cylinderen presses imod det vandtætte stof og vandet begynder først at trænge igennem når cylinderen indeholder mere end 8.000 mm.
Jo højere et vandsøjletryk, des mere vand kan materialet tåle.
Hvor vandtæt skal barnets regntøj være?
Når vandsøjletrykket er under 2.000 mm er materialet ikke vandtæt, men vandafvisende. Når vandsøjletrykket er 3.000 mm eller over, er materialet vandtæt.
Tommelfingerreglerne om vandsøjletryk:
2.000 mm: Vandafvisende. Tøjet kan klare fugt og mindre byger.3.000 mm: Vandtæt. Ved kraftige byger og længerevarende regn kan vandet begynde at trænge igennem.
5.000 mm: Helt vandtæt. Overtøjet forbliver tørt, også under vedvarende regn og kraftige byger.
Over 8.000 mm: Ekstrem vandtæt. Overtøjet kan bruges under kraftige byger og ekstreme vejrforhold.
Vurdér altid vandsøjletrykket i regntøjet i forhold til dit barns behov.
For at regntøjet er helt vandtæt, er det vigtigt, at syningerne enten er svejset (smeltet sammen) eller tapede (forseglet med vandtæt tape).
VIGTIGT:
Vandsøjletryk angivet på regntøjet gælder i ubrugt stand. Med tiden vil regntøjet blive slidt, og derfor falder vandsøjletrykket på de slidte områder.
Det er også vigtigt, at regntøjet kan modstå vandtrykket i sømmene. Hvis vandet kan trænge igennem sømmene, er regntøjet ikke 100% vandtæt.
I 100% vandtæt regntøj skal de udvendige sømme – altså der, hvor vandet rammer, være svejsede.
Vi svejser de udvendige sømme i vores regntøj fra Mikk-line, så vandet ikke kan trænge igennem sømmene.
På billedet til venstre kan du se både svejsede sømme, og sømme der ikke er svejsede.
Det er fordi det kun er nødvendigt at svejse sømmene på områder, hvor barnet kan blive vådt.
På billedet til højre kan du se, hvordan svejsede sømme ser ud. Sømmene er smeltet sammen, så vandet ikke trænger igennem
TAGS: